Informasi Produk

Maklumat berkaitan produk Kopi Kurma dari sudut nilai pemakanan, kajian bio-aktif bahan-bahan dan sebagainya.

Tuesday, November 03, 2009

FAKTA PEMAKANAN

KOMPOSISI KIMIA & NUTRIEN BIJI KURMA

Kelembapan

7.17 – 9 %

Protein

1.82 – 5.2 %

Lemak

6.8 – 9.32 %

Karbohdrat

65.5%

Serat (fiber)

6.4 – 13.6 %

Abu, Sterol & Estrone

0.89 -1.57 %

Polisakarida Larut Alkali

0.89 – 1.57 %

Minyak Kuning-hijau

6 – 8%

Kandungan Asid Lemak Minyak Kuning-hijau

Lauric, 8%; myrictic, 4%; palmitic, 25%;
Stearic, 10%;oleic, 45%;
Linoleic, 10%; juga terdapat kandungan asid kaprilik & kaprik.

Asid Oksalat

Julat sehingga 56%